Utbildning för truck - truckkörkort

 

Arbetsmiljöverkets föreskrifter säger att den som skall arbeta med truck skall ha utbildning så att tillräckliga kunskaper uppnåtts och man har fått arbetsgivarens tillstånd. Att man då har ett truckkörkort visar alla som behöver veta att man har en bra grundläggande utbildning.

Även arbetsledare som i sitt arbete kommer i kontakt med truckar skall ha rätt utbildning. Arbetsmarknadens parter har därför gemensamt tagit fram "Riktlinjer för truckförarens kunskaper och färdigheter -­ TLP10", som detaljerat beskriver mål och innehåll för utbildningar för truckkörkort. Vi utbildar enligt TLP10.

 

 

Utbildningsintyg (truckkörkort eller truckförarbevis)

Efter godkänd utbildning utfärdar vår instruktör ett utbildningsintyg. Intyget är ett grundutbildningsbevis för de trucktyper som är angivna på utbildningsintyget. Det är arbetsgivarens ansvar att se till att föraren har tillräckliga kunskaper och rätt utbildning för de olika trucktyperna.

Vad krävs för att få gå truckkortsutbildning?

Du ska ha kompetens som motsvarar de kunskaper och färdigheter som enligt körkortslagen krävs för att få körkort.

 

Du måste inte ha körkort för bil för att få truckkörkort men utan vanligt körkort får du inte jobba med eller framföra trucken på allmän plats. 

 

Du ska ha fyllt 18 år, ha god syn, bra rygg, vara i psykisk balans, ha gott omdöme och ansvarskänsla.

Utbildning kurs truckkörkort

Varför behöver truckförare ha utbildning?

Utöver de formella kraven på teoretiska och praktiska kunskaper och skriftligt tillstånd finns det direkt verksamhetsrelaterade skäl till att utbilda sina truckförare i rätt sätt att arbeta som är minst lika viktiga;

 

Minskade olycksfall medför färre personskador; färre sjukskrivningar, färre rehabiliteringsfall, bättre hälsa för förarna.Detta bidrar till minskade kostnader för företaget och samhället och mindre av lidande och försämring av arbetsinkomsten för individen.

Effektiviteten och produktiviteten ökar; säkrare, effektivare och lugnare körning, lägre bränslebränslekostnader, förarnas tillsyn av truckarna förbättras, något som bidrar till lägre kostnader för företaget.

Skador på truckar, egendom och gods minskar; minskade kostnader för reparationer, kortare och färre stillestånd, längre livslängd på truckarna, lägre försäkringskostnader ger minskade kostnader för företaget.

Truckföraren får ökad yrkesstolthet, arbetsglädje, motivation och ökad status och respekt på arbetsplatsen, ett faktum som kan bidra till lägre omsättning på personal och även minskade kostnader för företaget.

Eftersom det uppenbarligen finns en stor potential för besparingar och ökade intäkter kan utbildning och ett truckkörkort i hög grad ses som en investering och inte bara som en skyldighet.

 

Titta i vår webshop för att hitta ett datum som passar dig. Hittar du inget där är du välkommen att höra av dig så kommer vi överens om var och när det skulle fungera för dig.

 

En annan viktig anledning att ha rätt utbildning är också att försäkringsbolagen kräver det för att ge ersättning för skador och kostnader. Finns inte rätt utbildning och någon orsakar en kostsam skada kommer föraren att stå personligt ansvarig för alla kostnader. Det är vanligt att någon person (oftast chefen) säger sig "ta ansvaret" om någon kör ändå men det fungerar inte på det viset. Inte ens om det "finns skriftligt" på det. Blir det en rättssak av olyckan så är det föraren och ingen annan som är vållande.

 

Kontakta oss för att få mer information eller en offert på era utbildningsbehov.

 

Våra utbildningar:

 

Truck A+B - truckförarutbildning som ger dig den vanligaste typen av truckkort och ger behörighet att köra trucktyp A2, A3, A4, B1, B2, B3. Det vill säga de vanligast förekommande truckarna.

Truck C2 - Ger dig behörighet att använda lastmaskin med gafflar på hårt och plant underlag.

Truck C - Större truckar ofta inom terminaler och sjöfart exempelvis terminaldragtruck, containertruck och teleskoptruck.

Teleskoplastare C7 - med gafflar på hårt och plant underlag.

Truck D - för lite mer specialanpassade truckar som terminaldragtruck, flaktruck och dragtruck.

Liftutbildning - Mobila arbetsplattformar - Skylift, saxlift, bomlift etc.

Säkra lyft - utbildningen för dig som kör någon form av kran, travers eller annat lyftredskap.

Grävmaskin - utbildningen utformar vi utefter dina tidigare kunskaper. Har du redan erfarenhet av grävmaskin kommer du till oss och genomför ett kompetensprov. Behöver du lära dig att köra grävmaskin tar utbildningen naturligtvis lite längre tid.

Hjullastare godshantering - Vi ordnar utbildningsbevis efter kompetensprov.

Hjullastare anläggning- Vi ordnar utbildningsbevis efter kompetensprov.

YKB fortbildning för godstransporter - Vi ordnar kurser i alla fem momenten, var för sig eller tillsammans i ett block under en vecka.

Arbete på väg Nivå 1 och 2 - För dig som arbetar på och vid vägen, som arbetare, maskinförare, arbetsledare eller skyddsombud.

Ställningsbyggnad. Upp till 9 meter - För dig som bygger, ändrar eller nedmonterar ställning upp till 9 meter, alla arbetsledare och andra som behöver känna till vilka säkerhetskrav och regler som gäller kring ställningsarbete.

Fallskydd - Om du arbetar på höga höjder behöver du kunskaper för att undvika olyckor pga fall.

Heta arbeten - För dig som svetsar, skär, slipar, löder eller använder varmluftspistol. 

 

Har du läs- och skrivsvårigheter?  DYSLEXI? - Alla våra kurser finns anpassade för dig. Säg till när du beställer kurs!

 

De flesta utbildningarna håller vi i våra egna lokaler i Gävle - Adress: Sjöängsvägen 4, 804 29  Gävle

 

Vi håller ibland utbildningar i bland annat: Sundsvall/Timrå, Hudiksvall, Ljusdal, Edsbyn, Bollnäs, Söderhamn, Ockelbo, Mora, Orsa, Rättvik, Leksand, Vansbro, Falun, Borlänge, Säter, Hofors, Sandviken, Gävle, Tierp, Östhammar, Ludvika, Norberg, Kopparberg, Heby, Uppsala, Norrtälje, Stockholm, Enköping, Västerås, Nora, Örebro, Arboga, Eskilstuna, Södertälje.

Hör gärna av er med önskemål om andra städer!

 

Besök oss på Facebook! Gå dit och gilla vår sida så har du chans att vara med i tävlingar med bra priser. 

 

Det finns länkar på våra sidor som går till pdf-dokument hos bl a  Arbetsmiljöverket. Du behöver kanske ha ett program för att öppna pdf-dokument. Du kan ladda hem ett här.

Sjöängsvägen 4, Gävle     |     info@admaskin.se     |     (+46) 26270400

  • facebook-square
  • Google Square