Några vanliga frågor (FAQ)

 

Här kan du läsa om de vanligaste frågorna vi brukar få om våra utbildningar. Undrar du över något annat? Tveka inte att kontakta oss. Alla frågor är lika viktiga. Använd gärna mailformuläret på vår kontaktsida eller ring oss.

Jag är privatperson. Kan jag gå på kurs hos er?

Ja, du är lika välkommen som alla andra! Gå till vår webbshop, hitta lämplig utbildning och tid och boka in dig där. Du kan till och med dela upp betalningen om du vill. (Välj "Payson Faktura" som betalsätt).

Vad är TLP10?

TLP10 är den senaste truckläroplanen som tagits fram gemensamt av arbetsmarknadens parter. Den kom 2010 och ersätter den äldre TLP2.

 

Jag har inget bilkörkort. Kan jag ta truckkort ändå?

Ja, det finns inga krav på B-körkort för att köra truck. Om du skall få köra truck på allmän väg krävs däremot någon form av körkort men det räcker med kort för moped, traktor etc.

 

Please reload

Hur gammal måste man vara för att kunna ta truckkort?

Du måste ha fyllt 16 år och ha dokumenterade teoretiska och praktiska kunskaper. Det finns dock ett förbud där minderåriga (under 18 år) inte får köra truck. Förbudet gäller inte truck med en totalvikt (sammanlagd vikt av truck, förare och största last som fordonet är konstruerat för) under 2 ton om arbetet sker under tillsyn av instruktör på jämt, horisontellt och hårdgjort underlag. 

Jag bor ganska långt från Gävle och har svårt att ta mig dit på kurs. Vad kan jag göra?

Ring och prata med oss så försöker vi lösa det. Vi kanske har någon utbildning på gång närmare dig. Om ni är flera stycken som behöver utbildning kan vi ordna kursen på plats hos er. Det är vanligt att vi åker ut och utbildar på plats hos företag. Vårt nordligaste uppdrag hittills var i Överkalix.

 

Vad händer om jag blir underkänd på utbildningen?

Det finns visserligen en möjlighet att bli underkänd på proven men det är mycket ovanligt att det händer. Våra utbildare ser alltid till att alla i gruppen har förstått och lärt sig det som behövs. Skulle du ändå misslyckas har du möjlighet att göra om provet utan extra kostnad.

 

Please reload

Våra utbildningar:

 

Truck A+B - truckförarutbildning som ger dig den vanligaste typen av truckkort och ger behörighet att köra trucktyp A2, A3, A4, B1, B2, B3. Det vill säga de vanligast förekommande truckarna.

Truck C2 - Ger dig behörighet att använda lastmaskin med gafflar på hårt och plant underlag.

Truck C - Större truckar ofta inom terminaler och sjöfart exempelvis terminaldragtruck, containertruck och teleskoptruck.

Teleskoplastare C7 - med gafflar på hårt och plant underlag.

Truck D - för lite mer specialanpassade truckar som terminaldragtruck, flaktruck och dragtruck.

Liftutbildning - Mobila arbetsplattformar - Skylift, saxlift, bomlift etc.

Säkra lyft - utbildningen för dig som kör någon form av kran, travers eller annat lyftredskap.

Grävmaskin - utbildningen utformar vi utefter dina tidigare kunskaper. Har du redan erfarenhet av grävmaskin kommer du till oss och genomför ett kompetensprov. Behöver du lära dig att köra grävmaskin tar utbildningen naturligtvis lite längre tid.

Hjullastare godshantering - Vi ordnar utbildningsbevis efter kompetensprov.

Hjullastare anläggning- Vi ordnar utbildningsbevis efter kompetensprov.

YKB fortbildning för godstransporter - Vi ordnar kurser i alla fem momenten, var för sig eller tillsammans i ett block under en vecka.

Arbete på väg Nivå 1 och 2 - För dig som arbetar på och vid vägen, som arbetare, maskinförare, arbetsledare eller skyddsombud.

Ställningsbyggnad. Upp till 9 meter - För dig som bygger, ändrar eller nedmonterar ställning upp till 9 meter, alla arbetsledare och andra som behöver känna till vilka säkerhetskrav och regler som gäller kring ställningsarbete.

Fallskydd - Om du arbetar på höga höjder behöver du kunskaper för att undvika olyckor pga fall.

Heta arbeten - För dig som svetsar, skär, slipar, löder eller använder varmluftspistol. 

 

Har du läs- och skrivsvårigheter?  DYSLEXI? - Alla våra kurser finns anpassade för dig. Säg till när du beställer kurs!

 

De flesta utbildningarna håller vi i våra egna lokaler i Gävle - Adress: Sjöängsvägen 4, 804 29  Gävle

 

Vi håller ibland utbildningar i bland annat: Sundsvall/Timrå, Hudiksvall, Ljusdal, Edsbyn, Bollnäs, Söderhamn, Ockelbo, Mora, Orsa, Rättvik, Leksand, Vansbro, Falun, Borlänge, Säter, Hofors, Sandviken, Gävle, Tierp, Östhammar, Ludvika, Norberg, Kopparberg, Heby, Uppsala, Norrtälje, Stockholm, Enköping, Västerås, Nora, Örebro, Arboga, Eskilstuna, Södertälje.

Hör gärna av er med önskemål om andra städer!

 

Besök oss på Facebook! Gå dit och gilla vår sida så har du chans att vara med i tävlingar med bra priser. 

 

Det finns länkar på våra sidor som går till pdf-dokument hos bl a  Arbetsmiljöverket. Du behöver kanske ha ett program för att öppna pdf-dokument. Du kan ladda hem ett här.

Sjöängsvägen 4, Gävle     |     info@admaskin.se     |     (+46) 26270400

  • facebook-square
  • Google Square