Några vanliga frågor (FAQ)

Här kan du läsa om de vanligaste frågorna vi brukar få om våra utbildningar. Undrar du över något annat? Tveka inte att kontakta oss. Alla frågor är lika viktiga. Använd gärna mailformuläret på vår kontaktsida eller ring oss.
Jag är privatperson. Kan jag gå på kurs hos er?
Ja, du är lika välkommen som alla andra! Titta på sidan Onlineutbildningar, hitta lämplig utbildning och tid och boka in dig där. Du kan till och med dela upp betalningen om du vill. (Välj "Payson Faktura" som betalsätt).
Vad är TLP10?
TLP10 är den senaste truckläroplanen som tagits fram gemensamt av arbetsmarknadens parter. Den kom 2010 och ersätter den äldre TLP2.
Jag har inget bilkörkort. Kan jag ta truckkort ändå?
Ja, det finns inga krav på B-körkort för att köra truck. Om du skall få köra truck på allmän väg krävs däremot någon form av körkort men det räcker med kort för moped, traktor etc
Hur gammal måste man vara för att kunna ta truckkort?
Du måste ha fyllt 16 år och ha dokumenterade teoretiska och praktiska kunskaper. Det finns dock ett förbud där minderåriga (under 18 år) inte får köra truck. Förbudet gäller inte truck med en totalvikt (sammanlagd vikt av truck, förare och största last som fordonet är konstruerat för) under 2 ton om arbetet sker under tillsyn av instruktör på jämt, horisontellt och hårdgjort underlag. 
Jag bor ganska långt från Gävle och har svårt att ta mig dit på kurs. Vad kan jag göra?
Ring och prata med oss så försöker vi lösa det. Vi kanske har någon utbildning på gång närmare dig. Om ni är flera stycken som behöver utbildning kan vi ordna kursen på plats hos er. Det är vanligt att vi åker ut och utbildar på plats hos företag. Vårt nordligaste uppdrag hittills var i Överkalix.
Vad händer om jag blir underkänd på utbildningen?
Det finns visserligen en möjlighet att bli underkänd på proven men det är mycket ovanligt att det händer. Våra utbildare ser alltid till att alla i gruppen har förstått och lärt sig det som behövs. Skulle du ändå misslyckas har du möjlighet att göra om provet utan extra kostnad.