Onlineutbildning inom travers- och krankörning

  • Direkt efter genomförd beställning så får du tillgång till utbildningen
  • Teorin är 100% online och du genomför den när det passar dig bäst
  • Efter godkänt resultat så utfärdas ett digitalt certifikat direkt

Komplett utbildningsbevis för kranförare och traversförare

Att kunna göra säkra lyft och arbeta både säkert, effektivt och ergonomiskt med enklare kran och travers kräver kunskap. Hos AD Maskin får du snabbt den kompetens du behöver, och som Arbetsmiljöverket föreskriver, online och med praktiska övningar. Plugga verklighetsbaserat när du vill och i den takt som passar dig. Så snart du har klarat utbildningen får du ditt resultat och ett intyg via mejl och ditt utbildningsbevis i brevlådan.

Hur blir jag en bättre kranförare och traversförare?

Säkerhet, riskbedömning och kunskap om lastkoppling och signalering en viktig del inom kran och traverskörning. Precis som lastfördelning, lasthantering, operatörens roll och kommunikation. Alla delar får du hos AD Maskin. Först genom en teoretisk del som du läser helt online.

När den är godkänd och klar går utbildningen över i praktik. Efter det görs de praktiska momenten oftast hos oss i Gävle, eller på en annan ort som passar bättre. Efter godkänd utbildning får du omgående ett intyg med e-post. Några dagar senare skickar vi det fysiska utbildningsbeviset till dig. Du måste vara 18 år fyllda för att kunna gå utbildningen och ha god kunskap i svenska språket.

Boka kranutbildning hos oss!

Vad säger lagen om utbildning i kran- och travers?

Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrift (AFS 2006:6) ska den som använder lyftanordning ha dokumenterade teoretiska och praktiska kunskaper. När föraren inte har uppsikt över lasten ska en kompetent person stå i direkt kontakt med föraren och vägleda denne. Det ställer krav på kommunikation och kunskap för att minska risker och möjlighet till tillbud. I föreskrifterna slås också fast att arbetet ska läggas upp så att lasten är tryggt säkrad och inte kan komma i rörelse på ett sådant sätt som innebär fara. Vid lossning eller lastning för hand kräver föreskrifterna också att den som gör det har rätt kompetens och kontroll över lyftanordningen eller har direktkontakt med lyftanordningens operatör.

Vad ingår i en utbildning i kran- och travers?

Hos AD Maskin får du kunskap i exempelvis lagar, föreskrifter, regler samt säkert arbete, riskbedömning och kommunikation. Det ingår även lyft, viktfördelning, lastkoppling och signalering. Ergonomi och säkerhet tas upp i ett avsnitt som handlar om teknik och arbetsställningar. För oss är det viktigt att du redan i de teoretiska delarna ska få en kunskap som du kan använda i ditt arbete. Det gör också att de praktiska övningarna ger dig bättre kunskap, effekt och förståelse.

​​​​​​​Plugga snabbt och enkelt – kör travers säkrare!

Vad är traverskort?

För att använda en travers måste arbetstagaren eller inhyrd arbetskraft ha gått en utbildning och fått ett traverskort utfärdat. Med ett traverskort kan du som arbetar på verkstad eller inom industrin använda en travers säkert och effektivt när du ska flytta tungt material över en fast yta.

När krävs traverskort?

Traverskort krävs på alla arbetsplatser som använder travers för att flytta gods och material över en fast yta. Hos AD Maskin får du en utbildning som både kombinerar teori och praktik, där du läser in all teori i en smidig onlineutbildning. Lär dig köra travers säkrare tillsammans med oss.

Räcker det inte med kursen "Säkra lyft"?

Om du skall köra/manövrera en travers eller kran måste du gå kursen "Kran/Travers". Om du INTE själv kommer att köra MEN deltar i lyftet och signalerar eller kopplar last skall du åtminstone ha kursen "Säkra lyft". Den kan du boka här.

Vi utbildar enligt SS-ISO 9926-1

Deltagaren ska också på ett säkert sätt kunna förebygga skador på människor, maskiner och last. Utbildningen ger både kranförare och lastkopplare den teoretiska och praktiska utbildning som behövs för att uppfylla Arbetsmiljöverkets föreskrifter gällande fr o m 2007-07-01.